Digitalisering i fastighetsbranschen

Fastighetsbranschen digitaliseras precis som alla andra branscher och privata intressen. Vi skapar intelligenta hus och boenden med digitala funktioner – framtiden ser både spännande och funktionellt intressant ut.

Digitalisering innebär förändring, och vi vet att förändring garanterat kommer att hända – så varför inte nyttja alla dess fördelar?

Den digitala utvecklingen går framåt i hisnande fart, vi ser redan självkörande bilar på gatorna, robotar som tänker själva, hörlurar som har en översättningsfunktion för språk i realtid och mycket mera. Vi lever i ett samhälle där data är guld värt – och spelar en vital roll i ekosystem och nya affärsmodeller.

Utsikterna är goda

Fastighetsbranschen har goda utsikter att bli framstående aktörer inom digitalisering av bostäder och lokaler. Det finns en utmaning i förändringen eftersom den innebär stora uppdateringar för fastighetsägarna, men det är en förändring som alla behöver ta sig an.

Fastighetsägarna Stockholm har lagt i uppdrag åt Kairos Future att ta fram en rapport med matnyttig fakta till branschen. Rapporten heter (citat) ”Digitalisering och mobilitet. Ett förändrat affärslandskap för fastighetsbolag väntar runt hörnet”. Läsaren får en bra övergripande syn över vad som händer i omvärlden, hur den digitala utvecklingen ser ut och hur en ny mobilitet påverkar. Det finns också tankar och insikter samt frågor för fastighetsägare att tänka på och agera utifrån.

Målsättningen med rapporten har varit att synliggöra möjligheter i branschen och skapa sig en bild av de kommande utmaningarna. Det finns också råd i hur man behöver tänka inom digitalisering och strategi samt praktiska hands on tips på nya affärsmöjligheter. Hållbarhet är naturligtvis en fråga som hamnar i fronten.

Ny mjukvara

En dam i Stockholm och en herre i Skåne har samarbetat i framtagning av ett nytt verktyg som ska hjälpa fastighetsbranschen med taxeringen. Det är Annika Arnström, känd branschprofil och systemutvecklaren Eskil Lundgren som tagit fram den intressanta mjukvaran.