Därför behöver din fastighet ett enskilt avlopp

Saknar din stuga ett enskilt avlopp? Då kan det vara smart att investera i ett sådant. Genom att bygga in ett enskilt avlopp till fastigheten blir den nämligen mer värd. Dock är det viktigt att man bygger rätt sorts avlopp då det numera ställs höga krav på enskilda avlopp och deras anläggningar ur miljösynpunkt.

Vad är ett enskilt avlopp?

Ett enskilt avlopp är helt enkelt ett avlopp till en fastighet. Att det kallas för enskilt är för att avloppet inte är kopplat till kommunens avloppsnät. Det är vanligast med enskilda avlopp vid fastigheter som ligger ute på landet då kommunens avloppsnät inte räcker ut till enskilda fastigheter då det hade blivit alldeles för dyrt. Därför är det enklare att fastighetsägarna själva ordnar med avlopp till sina fastigheter och de flesta gräver då enskilda avlopp.

Som fastighetsägare gör man rätt i att riva det där gamla dasset och ordna med avlopp till sin stuga. Det höjer värdet markant på den och även standarden då en toalett, diskmaskin och dusch kan installeras. Men det gäller att fixa rätt sorts avlopp.

Skillnad på avlopp och avlopp

Man ska inte tro att man kan bygga vilket avlopp som helst. Det är nämligen stor skillnad på olika avlopp och på grund av miljökraven som kommunen ställer på enskilda avlopp så gäller det att ordna det som kommunen kräver. Annars är risken stor att avloppet inte blir godkänt och att man måste göra om det. Ibland kan kommunen även anmäla fastighetsägare om avloppet bidrar till allvarliga föroreningar.

Det finns i princip tre vanliga avloppsanläggningar och det är enkammarbrunn, tvåkammarbrunn och trekammarbrunn. Det är den sistnämnda som kommunen godkänner för alla former av avloppsvatten, inklusive det från toaletten. Om man inte ska inkludera avfallet från toan så duger det med en tvåkammarbrunn. Enkammarbrunnen var en vanlig lösning förr i tiden men idag anses den inte leva upp till miljökraven för avloppsvatten från varken bad, disk eller tvätt. Kontakta gärna kommunen om du är osäker på vilken brunn som passar för just dina behov och vad de godkänner innan du börjar gräva.