Fastighetsbranschens unga år – Hufvudstaden, Kreuger och Mattsons grabbar!

Fastighetsbranschen har en brokig historia med många olika delar att berätta. När det moderna Stockholm knappt hunnit växa fram var industrimannen Ivar Kreuger på toppen. Han hade gått från byggnationer till fastighetsägande och hade fått en god inblick i marknaden.

Året var 1915 och bolagsmagnaten Kreuger hade bestämt sig för att på allvar ägna sig åt fastigheter. Han startade aktiebolaget Hufvudstaden för att förena alla affärer under ett tak. Det första nybygget var Kvasten 6 som låg i korsningen mellan Biblioteksgatan och Mäster Samuelsgatan, där bland annat den klassiska biografen Röda Kvarn är belägen. Biografen invigdes samma år.

Hufvudstaden växer i fastighetsbranschen

Medan Hufvudstaden växer så det knakar pågår ett krig ute i Europa och tre år senare skulle det berömda skottet i Sarajevo äga rum. Första världskriget påverkade neutrala Sverige ekonomiskt.

När mindre fastighetsägare tvingades sälja var Hufvudstaden där och köpte upp dem. Man förvärvade mängder av fastigheter och när alla andra hade problem med uppvärmning hämtade Kreuger ved från sitt egen gård, Viksjö Säteri.

Kriget tog slut och Hufvudstaden hade guldläge i branschen. Man byggde centralt mitt i city på Kungsgatan och Stockholm växte – tills finanskraschen kom år 1929, också kallat ”Kreuger-kraschen” i folkmun. Efter Ivar Kreugers bortgång 1932 gick hela Kreugerkoncernen i konkurs. Det blir ett rabalder när styrelseledamöter häktas och kastas i fängelse. Trots detta överlever fastighetsbolaget Hufvudstaden och debuterar på Stockholmsbörsen redan 1938. SE-Banken innehar en maktposition i bolaget.

Bröderna Mattson – hårt arbetande entreprenörer

Bröderna John och Einar Mattson växte upp under mycket knappa omständigheter i ett fattigt skärgårdhem. Tillsammans skapade de miljardföretagen byggjättarna John Mattson AB, JM AB och Einar Mattson AB. De hade ett brinnande driv att lyckas!

Den sanna historien började 1927 när bondsonen Einar Mattson klev ombord på ångbåten från Edeby ångbåtsbrygga, och den många år yngre brodern John år 1930 mönstrade på fraktbåten med destination Tyskland och Finland. Bröderna hade samma ambitioner med olika livsåskådning. Einar hade 4 års folkskola medan John tog examen vid Tekniska Högskolan och blev byggnadsingenjör.

Einar var först ut och startade sin firma genom att låna 2500 kronor. Han fick uppdrag hos en annan byggmästare som byggde en villa åt Ivar Kreuger. Men år 1929 kom börskraschen som ritade om kartan. Bröderna låg i. John som var utmanaren och den som skapade kontakter lärde känna en direktör från Stockholm. Det var chefen för Skånska Cementgjuteriet, han anställde John som arbetsledare på byggnationen av Södersjukhuset.

Båda bröderna arbetade i sina bolagskonstellationer i många år. John kvarstod som VD i John Mattson fram till 1965. Då knoppades delar av bolaget av och Industrivärlden tog över och gjorde det till dagens JM. Einars företag ändrade namn till Einar Mattson Byggnads AB där Einar fanns med som VD och ordförande fram till 1985.

Fastighetsbranschen har många flera profiler och idag verkar en ny generation som arbetar med digitalisering och för att lyfta branschen in i framtiden.