Gör er fastighet mer barnvänlig

När man väntar barn är det mycket att tänka på, men oavsett om man redan har barn eller är på väg att skaffa, bör ens fastighet anpassas efter barnen. En fastighet kan nämligen innebära stora risker för barn, inte bara inomhus utan framförallt utomhus. Därför gäller det att skapa de bästa förutsättningarna för att göra hela fastigheten mer barnvänlig.

Att inreda fastigheten för barnen

Att inreda för barn är roligt och annorlunda. Inredningen görs inte i huvudsak för att se bra ut, utan för att tilltala barns livliga fantasi. Därför kan barn ha en helt annan syn på hur inredningen ska vara och att låta barnen vara med och bestämma bidrar till att de känner en större samhörighet och delaktighet till hemmet. Samtidigt får deras val konsekvenser då valen de gör oftast får hänga med i några år framöver, vilket kan vara en sund läxa. Att inreda barnrummen med barntapeter kan vara ett bra tillfälle att låta barnen vara med och bestämma och sätta sin egen prägel på sina rum. Låt barnen vara med och välja barntapeter och låt deras val gälla. Försök inte påverka vilka barntapeter de ska välja, utan låt dem få bestämma det själva och låt dem ta konsekvenserna av det. Om de väljer knallrosa tapeter med flodhästar på så får de stå ut med att ha det i några år. Det du kan göra är dock att ge barnen ett begränsat utbud av barntapeter att välja mellan om du vägrar sätta upp en viss typ av barntapeter på väggen. Låt sedan barnen välja från utbudet du gett dem.

Gör fastigheten barnvänligare

Att inreda en fastighet för barn är bra, men det är inte tillräckligt. Fastigheten måste dessutom göras mer barnvänlig då det finns många risker för barn både inomhus och utomhus. En fastighet består inte enbart av ett bostadshus utan även marken som själva byggnaden står på. För att göra fastigheten mer barnsäker och barnvänlig behöver man gå igenom samtliga utrymmen inne och ute. Vassa kanter behöver tas bort genom att möblera på ett annat sätt eller genom att sätta på små hörnskydd på möblerna. Köksredskap, trädgårdsredskap och verktyg bör förvaras på ett sätt som inte innebär en risk för barn. Skrot som ligger och dräller i trädgården bör tas bort samt andra eventuella föremål, rengöringsmedel och andra potentiella faror. Se över varje vrå inne och ute för att göra fastigheten mer lämplig för barn.